Magyar Kapcsolatügyeleti Mediátorok Országos Szakmai Szövetsége
Akadálymentes nézet
Futófény
Adója 1 %-ával támogatja a gyermek és a különélő hozzátartozói  kapcsolatát.
Névnapok
Köszöntjük minden kedves Valér nevű olvasónkat! Ma 2019. december 15. van.
Bejelentkezés
Betöltés...
Szakmai anyagok
relIndexasc
Számláló
Betöltés...
Írjon nekünk!
Címzett
Név
E-mail
Üzenet
relIndexasc
Bemutatkozunk:
 
Mi is a MAKAMOSZ?
 
Mi a kapcsolatügyelet?
 
Mi a mediáció?
 
Mi a kapcsolatügyeleti mediáció?
 
A MAKAMOSZ a magyarországi kapcsolatügyeletek munkáját segítő szervezet, szövetség. Jelenleg országosan több mint 50 kapcsolatügyeletet fog össze.
 
A kapcsolatügyelet az a játékokkal felszerelt  semleges hely, amely mediátor szakemberek és segítőik közreműködésével lehetővé teszi a gyermek és a különélő szülő (más jogosultak) közötti kapcsolattartást.
 
A mediácó (közvetítés) olyan permegelőző, konfliktuskezelő eljárás, melynek célja a felek között a közvetítő segítségével olyan írásos megállapodás létrehozása, mely tartalmazza a vita rendezésének megoldását. A közvetítő a közvetítés során pártatlanul köteles eljárni.
A kapcsolatügyeleti mediáció annyiban tér el a fentiektől, hogy itt a mediátornak figyelemmel kell lennie a gyermek legjobb érdekére is elsősorban. 
 
              
 
 
 
relIndexasc
Kik keressenek minket?
Milyen szolgáltatást tudunk nyújtani?
 
Elsősorban azok a szolgáltatók (általában gyermekjóléti szolgálatok, nevelési tanácsadók, de más alapítványok, szervezetek), akik kapcsolatügyeleteket működtetnek.
 
De azoknak a magánszemélyeknek is tudunk segíteni, akik kapcsolattartási problémával küzdenek, kapcsolattartási helyet keresnek, ill. a MAKAMOSZ-tag kapcsolatügyeletek által nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatos kifogásuk, észrevételük, esetleg panaszuk van.
Szövetségünk a fejlécen látható módon elérhető, keressenek minket.
 
 
  
                     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Egy kicsit bővebben a MAKAMOSZ-ról.
Köszöntjük honlapunkon.
                                                                       
 
A Kapcsolatügyeleti Mediátorok Országos Szakmai Szövetsége (MAKAMOSZ) 2003-ban jött létre azzal a céllal, hogy segítse a kapcsolattartással foglakozó szakemberek, szervezetek munkáját.
 
Korábban kapcsolattartási ügyekben a nevelési tanácsadókhoz fordultak a gyámügyi előadók, hogy szakvéleményükkel segítsék munkájukat. A 80-as évek végén a tatabányai nevelési tanácsadó munkatársai dr. Kardos Ferenc vezetésével  kisérletképpen szakvélemény írása helyett szombati kapcsolattartási alkalmakat szerveztek, ahol rendezni tudták a konfliktusos kapcsolattartási ügyeket. Ebből a kisérletből alakult ki később 1990-től a Kapcsolatügyelet nevű szolgáltatás.
 
Nagyon sok esetben a gyermek magatartási és beilleszkedési problémája mögött a szülők közötti konfliktus, a szülők válása során kialakult helyzet áll. A gyermek hordozta problémát a szülők közötti konfliktus megoldása, enyhítése szünteti meg.  Ha a gyermeken akarunk segíteni, akkor ezekben az esetekben a szülők közötti konfliktust kell kezelni. Mediálni kell.
 
A kapcsolatügyeleti mediáció során a mediátor (elsősorban a gyermek érdekét figyelembe véve) igyekszik a szülők figyelmét felhívni arra a tényre, hogy "igazságkeresésnek" álcázott egymás ellen vívott harcuk (gyakran a gyermeket is felhasználva ehhez a harchoz) elsősorban a gyermeknek árt. A gyermek tanulmányi eredménye romlik, magatartása megváltozik. A korábbi természetes kapcsolata a különélő szülővel (általában az apával) megváltozik, esetleg meg is szűnik. A gyermek "megfelelési" konfliktusba keveredik. Meg akar felelni az őt gondozó szülőnek, de a családtól különélő szülőt is szeretné szeretni, korábbi jó kapcsolatát a válás ellenére vele fenntartani.
 
A gyermek érdekét jobban figyelembe vevő egyes országokban jogszabályban kötelezik a szülőt, hogy válás, gyermekelhelyezés esetén, szülői felügyeletet érintő ügyekben a mediációt vegye igénybe. Jelenleg a fenti meghatározás  szerint is az a helyzet, hogy a  szülők csak akkor kerülnek a mediátorhoz, ha ezt mindketten akarják, írásban kérik. Márpedig a magyarországi válásos eseteket ismerve az a ritka eset, ha a szülők felismerve ezt a helyzetet, önként felkeresik a mediátort. Jelenleg a gyermek érdeke sérül.
 
Célunk olyan szakmai gyakorlat kialakítása, mely a fentieknek megfelel. Ennek érdekében mediátoraink A Kapcsolat Alapítvány akkreditált kapcsolatügyeleti mediációs képzésében vettek részt, biztosított a szupervízió, a kétévenkénti személyes találkozó.
 
 
 
Képgyűjtemény
relIndexasc201
Képgyűjtemény
Berekfürdő Találkozó 2006
Képgyűjtemény
Berekfürdő Találkozó 2008
« | 1 | »
Kereső
Keresett szöveg
KÖZLEMÉNY
 
Tisztelt MAKAMOSZ-tagok és érdeklődők!
 
Sajnálattal közöljük, hogy a Magyar Kapcsolatügyeleti Mediátorok Szakmai Szövetségének idén október 11-13. között Berekfürdőre tervezett KONFERENCIÁJA - anyagi nehézségek miatt - ELMARAD.
Az ígért támogatások elmaradtak, a szociális ágazatban dolgozó tagok a 30.000 forint körüli konferenciadíjat közalkalmazotti fizetésükből kifizetni nem tudják, ezért az idén 10 éves szövetség nem ünnepel.
 
Megértéseteket kérve, üdvözlettel: MAKAMOSZ-vezetőség
 
2010. szeptember 30.